Emelie Åkerblom från Iggesund förlorade sin man i cancer.
Emelie Åkerblom från Iggesund förlorade sin man i cancer. Foto: Emma Åhlström/Sveriges Radio

Emelie förlorade sin man i cancer – nu hjälper hon andra par

0:59 min

Emelie Åkerblom från Iggesund var bara 25 år när hennes man Anders, 30 år, gick bort för drygt ett år sedan. Nu hjälper hon andra par och speciellt när det kommer till närhet och intimitet i samband med svår sjukdom. 

– Vi hade precis fått barn. Han var 29 och jag var 25 och vi visste inte vad som hade pågått. Han ringer mig en morgon och bara gallskriker och då förstår jag att det är något riktigt jobbigt, säger Emelie Åkerblom och berättar om sorgen efter sin man.

– Det blir liksom bara tomt. Det är som om någon fyller ens huvud med bomull, det går inte att tänka. Vi var så pass unga och vi hade precis börjat med allt det här man vill. Vi hade precis köpt ett hus, vi hade gift oss och vi hade fått barn. Där och då kändes det som om den dagen han dog, så dog jag lite också. 

Det var drygt ett år sedan Emelies man Anders gick bort i leukemi, bara 30 år gammal. Eftersom hans immunförsvar var påverkat av cancern, vågade Emelie inte närma sig honom av rädsla för att smitta honom eller förvärra hans hälsa på andra sätt. Det påverkade såklart parets naturliga närhet och sexliv med varandra. 

– Situationen är ju inte sådan där man kanske anser att sex är lika viktigt, självklart. Samtidigt som sex, intimitet och närhet kan vara väldigt viktigt också för att ta bort ångest, oro och rädsla och det kan föra varandra närmare, säger Emelie. 

I samarbete med Ung Cancer deltar nu Emelie Åkerblom i diskussioner och paneler om hur cancern påverkade hennes och mannen Anders relation. Och hon lyfter också tabun, närhet och sex i samband med att den ena i relationen blir svårt sjuk.

– Man vågar inte ta upp det. Jag vågade inte fråga honom i risk att låta dum och kände mig självisk som ens funderade på något sådant och han kände lite samma, säger Emelie Åkerlund och eftersöker mer stöd och hjälp från sjukvården. 

– Det märks att sjukvården har en bit att gå när det gäller allt det här. 

Här nedan kan du höra hela intervjun med Emelie. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista