Issa Touma i sitt galleri i Aleppo. Foto Hagob Vanisian
Issa Touma i sitt galleri i Aleppo. Foto Hagob Vanisian

Fotografen Issa är fristadskonstnären i Gävle

0:16 min

Gävle har blivit världens första fristad specifikt för en förföljd bildkonstnär. Och nu är det klart att det är den syriske fotografen Issa Touma som ska ha sin bas i Gävle under två år.

– Jag är chockad över det fina välkomnandet, säger Issa Touma, fotograf och från Syrien.

Han kom till Sverige för tre dagar sedan och som fristadskonstnär får han nu leva i Gävle i två år. Här kan han utöva sin konst fritt, något som inte har varit en självklarhet i hemlandet. 

– Jag hade mycket problem med regimen mellan åren 2003 och 2007. När revolutionen startade så låtsades människor att allt hade blivit bättre, men inget har blivit bättre, säger Issa Touma och berättar att han ofta ler.

– Jag hade kunnat komma hit, vara ledsen och gråta över att jag har förlorat mitt hem, men jag vill inte att kriget ska vinna. Jag fortsätter att vara stolt och fortsätta jobba. Det är det tydligaste budskapet. 

Och Touma är den första bildkonstnären som får skydd av internationella nätverket Icorn. Avtalet att Gävle skulle bli en fristad slöts mellan kommunen och Icorn i september i fjol.

– Jag är jätteglad. Det här är en stor dag för Gävle och för yttrandefriheten, säger Hanna Nordell på Konstcentrum i Gävle. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista