En bunt med svenska sedlar. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Bankerna säger nej till riksbankschefen Stefan Ingves krav. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Bankerna säger nej till Ingves krav på kontanter

1:04 min

Bankerna säger blankt nej till riksbankschefen Stefan Ingves krav på att tvinga bankerna att tillhandahålla kontanter till sina kunder.

I går krävde riksbankschefen Stefan Ingves att man med lagens hjälp ska tvinga bankerna att tillhandahålla kontanter till sina kunder. I dag säger bankerna blankt nej till förslaget.

Leif Trogen är chef för det som kallas finansiell infrastruktur på Svenska Bankföreningen och ansvarar för frågan i föreningen. Han menar på att det är uppenbart att Riksbanken som i dag har ansvar för kontantförsörjningen i samhället försöker bli av med det ansvaret.

Trogen tycker att det är staten och riksbanken som ska se till att det finns kontanter. Och någon lagstiftning vill han inte se.

– Det blir svårt för de 127 banker som finns i Sverige i dag att lämna den typen av service det är väldigt få som har praktiska och fysiska möjligheter att göra det. Att bara lagstifta om en typ av betalningsmedel och också det betalningsmedel som minskar i betydelse och användning i samhället är fel väg att gå, säger han.

Bankföreningen anser att servicen i verkligheten har ökat genom fler uttags- och insättningsautomater. Men siktet är fortfarande inställt på att kontanterna med tiden ska försvinna helt.

– Riksbanken själva uttalade alldeles nyligen att kontanterna kommer finnas in på kanske 2030-talet men att man där ser en exit av kontanterna som betalningsmedel, säger Leif Trogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista