Ambulans. Foto: Bertil Ericsson/TT.
Ambulans. Foto: Bertil Ericsson/TT.

Ambulansförbundet: Jourkaoset kan vara löst redan till hösten

1:12 min

I höst ska Ambulansförbundet och arbetsgivarna förhandla om ett helt nytt kollektivavtal. Facket har redan nu annonserat att man ställer kravet att jourtiderna som införs i april av Region Gävleborg, ska bort.

Just nu har Ambulansförbundet inget eget kollektivavtal. Det innebär att de går under samma avtal som Vårdförbundet förhandlat fram. I det avtalet finns jourtider med som en möjlighet för arbetsgivaren att använda, vilket Region Gävleborg nu valt att införa.

P4 Gävleborg kan nu avslöja att Ambulansförbundet redan till hösten ska skriva ett helt nytt kollektivavtal där man kommer kräva att jourtiderna tas bort.

– Vi sätter oss i höst och då kommer det här med jouren in. Vi har sagt till Vårdförbundet att de ska ta bort det här, vilket de inte gjort och nu har Regionen utnyttjat det, säger Lars Hansson, specialistsjuksköterska på ambulanssjukvården i Söderhamn och ombudsman för ambulansförbundet.

Till hösten är ett nytt kollektivavtal för ambulanssjukvårdarna specifikt på gång. Då kan alltså jourtiderna, som ska införas i april, vara borta. 

– Jourtiden ska bort i vårt kollektivavtal och begränsas starkt. När man kör så mycket som man gör i Gävleborg är det befängt, Lars Hansson. 

Kan du lova medlemmarna att ni kommer kämpa för att få bort jouren i ert nya avtal?

– Det står redan i utkastet så det har vi en hel sida om det här som vi ser som ett stort problem. Det kommer vi inte släppa, avslutar Lars Hansson, specialistsjuksköterska på ambulanssjukvården i Söderhamn och ombudsman för ambulansförbundet.

P4 Gävleborg har sökt Vårdförbundet i Gävleborg som avböjer att kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista