Skog från Hälsingland omvandlas till el och värme i Stockholm.
Skog från Hälsingland omvandlas till el och värme i Stockholm. Foto: Berit Roald/TT

Mellanskog storsatsar på biobränsle

0:46 min

Nu ska biobränsle från Hälsinglands skogar värma frusna Stockholmare. Mellanskog gör sin största satsning någonsin på biobränsle när man nu börjar köra tåg med flis från biobränsleterminalen i Tjärnvik i Gnarp till Stockholm.

– Det kommer att brännas på Värtaverket i Stockholm och omvandlas till både värme och el. Totalt motsvarar uppvärmningen cirka 190 000 normalstora lägenheter i Stockholm, säger Martina Eriksson, virkesområdeschef i nordöstra Hälsingland.

Nu kommer skogsägarna alltså inte bara att få ersättning för timmer och massaved, utan även för fliset som bildas av trädets grenar och toppar. 

– Det innebär en större möjlighet för avsättning av råvaran och en bättre lönsamhet för de skogsföretag som finns och de skogsbruk som drivs i området. Förhoppningsvis leder det också till högre priser på sikt, säger Martina Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista