Eva-Britt Hartikainen, rektor på Östra skolan i Söderhamn.
Eva-Britt Hartikainen, rektor på Östra skolan i Söderhamn. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Nya rutiner på skola i Söderhamn efter mobilstölder

1:29 min

För drygt en månad sedan blev 16 elever på Östra skolan i Söderhamn bestulna på sina mobiltelefoner när de hade gymnastik. Nu har en 18-årig man från Hudiksvall dömts. Och nu ökar skolan säkerheten. 

Vad tycker du – hur låsta ska våra skolor vara? Tyck till här!

Under gymnastiklektionen hade eleverna lämnat sina mobiltelefoner i ett olåst omklädningsrum. Ingen såg när 18-åringen gick in och stal dem, men vid en husrannsakan hos 18-åringen hittade polisen 12 av de 16 stulna telefonerna. 

– Vi bestämde direkt att låsa omklädningsrummen. Mest för att eleverna tyckte det var så obehagligt att någon varit in och letat bland deras saker. Vi har också prata att om man har värdesaker så tar man med det in till gymnastikhallen, säger Eva-Britt Hartikainen, rektor på Östra skolan i Söderhamn, till P4 Gävleborg. 

Efter attacken på en skola i Trollhättan i oktober förra året skärptes säkerheten på flera skolor. På Östra skolan i Söderhamn har nya rutiner införts efter stölderna, men att gå så långt som att låsa skolan vill inte Eva-Britt Hartikainen göra.

– Jag tycker det är en jätte, jättesvår fråga. Men rent känslomässigt har jag svårt att tänka en helt låst skola. Sen kanske man måste tänka vilka dörrar hur många dörrar speciellt om man bygger nytt för logistik och så. Men en helt låst skola känns inte bra för mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista