Polisen Roj Darwich
Polisen Roj Darwich ser inga problem med kommunikationssystemet Rakel. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio

Gävlepolisen: Rakel fungerar bra!

1:27 min

Roj Darwich är polis i Gävle och han har aldrig upplevt kommunikationssystemet Rakel som ett problem. Snarare är MSB:s kritik en mer teknisk aspekt som inte märks under tjänst säger han.

Kommunikationssystemet Rakel, som bland annat används av polis och räddningstjänst, bör ersättas. Det föreslår MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, i en utredning som lämnas till regeringen i dag.

Roj Darwich är polisassistent på den ingripande verksamheten i Gävle och i tjänst har varken han eller hans kollegor haft problem med kommunikationssystemet Rakel.

– Det har fungerat bra, vi har ju haft det i 6 år, när jag kom fanns det två system och många upplevde det som en kraftig förbättring när vi fick Rakel, säger han.

Men vad skulle det innebära om hela kommunikationssystemet skulle bytas? Roj Darwich menar att det kan bli en stor omställning för många då det tar tid att lära sig ett nytt system.

MSB tycker behovet är stort att uppdatera Rakel-systemet till ett nytt 4G-nät, det helt klart dyraste förslaget som Post- och telestyrelsen tagit fram i en parallell undersökning. 

Kan du förstå kritiken MSB ger Rakel?

– Jag har inte hört så mycket om kritiken, bara lite om det idag, vad jag förstår är det mest tekniska detaljer. För oss i den ingripande verksamheten är det ingenting vi märker av så mycket, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista