Anders Malm och Bengt Wallin.
Anders Malm och Bengt Wallin. Foto: Sveriges Radio

Filmen om Anders Malms liv

1:13 min

I helgen var det vernissage och premiär för en långfilm om konstnären Anders Malm från Hudiksvall. Han har haft stora framgångar vid utställningar i bland annat New York och Rom.

Anders Malm ställer nu ut till förmån för offren efter dåden i Paris i november förra året. Men hur blev det en film om hans liv?

– En producent var intresserad efter att ha sett en film 2011 där jag medverkade. Han ville göra en kort dokumentär, och i samband med det kom Bengt Wallin och Per Lindberg från Hälsingland med in i bilden. Senare klev producenten av och då blev det Bengt och Per som tog över filmprojektet som nu alltså är klart, säger Anders Malm.

Vad vill du berätta med filmen, Bengt Wallin?

– Först vill jag berätta vad som ligger bakom Anders. Jag vill först och främst få fram en del om hans liv som inte många känner till. Hans måleri har ju förändrats och det vill man ju veta varför. Och har konsten hjälpt honom att komma över en del saker i livet? säger en av filmskaparna, Bengt Wallin.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista