_Utställningen "Ikoner" på Fotografiska. Foto: Emma Svensson.
_Utställningen "Ikoner" på Fotografiska. Foto: Emma Svensson. Foto: _Utställningen "Ikoner" på Fotografiska. Foto: Emma Svensson.

21 modeller med Downs syndrom i roller de aldrig syns i

0:31 min

I dag är det internationella Downs syndrom-dagen och på Fotografiska i Stockholm har utställningen "Ikoner – en utställning om att få finnas" premiär.

Det är en utställning där 21 modeller med Downs Syndrom fotats i roller de annars aldrig syns i. Emma Svensson är fotografen bakom projektet som handlar om att alla ska få finnas.

– Jag tycker att det är viktigt för man lyfter fram människor som inte syns i historien, kulturen och konsten annars, och låter de få synas och vara ikoner, säger Emma Svensson, som till vardags arbetar bland annat med sajten Rockfoto och modelluppdrag.

Hon vill också att bilderna når ut till bredare målgrupper.

– Att man inte känner sig rädd för människor som har Downs Syndrom utan att  man lär sig någonting.

Skådisen Mats Melin är en av modellerna, han spelar kriminalpolisen.

– Jag tycker att det är jätteroligt att visa upp mig och det är värt att alla ska se det här. Det är otroligt och jag vill ställa upp för det här. En kanonbild tycker jag, säger Mats Melin.

"Ikoner" visas på fotografiska i Stockholm till och med 5 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista