Annica Larsson i Sandviken och dottern Linn, 3 år.
Annica Larsson i Sandviken och dottern Linn, 3 år. Foto: Linnea Johansson

"Nu kommer fler kvinnor göra som jag gjorde"

"Jag tog fem gravidtest i rad. Jag kunde inte tro det."
1:06 min

Annica Larsson i Sandviken drömde om barn, och skaffade dottern Linn på egen hand. Nu blir insemination av ensamstående lagligt även i Sverige. 

För Annica Larsson i Sandviken fanns hela tiden möjligheten att skaffa barn på egen hand i bakhuvudet.

När hon var 35 gjorde hon slag i saken. Hon sparade först i flera år, och gjorde tre resor till Danmark innan hon blev gravid med lilla Linn, i dag tre år. 

1 april blir det lagligt för ensamstående kvinnor som vill skaffa barn att bli inseminerade inom vården i Sverige. Kostnaden blir som vanliga patientbesök. 

Annica Larsson betalade över 10 000 kronor för varje besök i Danmark och fick ta ledigt flera dagar från jobbet. Hon tror att nu fler kommer att välja att skaffa barn på egen hand. 

– Jag tror att många fler kommer att ta den här chansen. En del har säkert inte haft råd tidigare, säger hon. 

Även för de som tidigare åkt till Danmark kan lagstiftningen påverka. 

– Jag tycker att det är bra att det blir lagligt för att hon inte blir "olaglig" längre. "De olagliga barnen" har de ju kallats. 

För Annica Larsson har det varit stundtals tufft att vara ensam förälder till Linn. Hon drabbades av en förlossningsdepression, och får ta ett större ansvar än ett par hade gjort. Men hon hade ett stort stöd från sin familj, vilket har hjälpt mycket. 

– Jättemycket från min familj. Jag har inte hört något som helst negativt. Alla har varit positiva till att jag gjort det och sagt att det är strongt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".