Jonas Engberg fiskevårdare
1 av 2
Fiskvårdaren Jonas Engberg. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Faunapassage vandringsväg vågen varpen
2 av 2
Grunden för fiskvägen mellan Varpen och Vågen. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Fiskvårdare: Vandringsvägar förbättrar våra vatten

2:36 min

Bollnäs fiskvårdare satsar just nu på en faunapassage mellan Varpen och Vågen mitt i stan för att fiskar ska kunna vandra uppåt i sjöarna. Att detta infaller samtidigt som världsvattendagen kanske är en slump, men dagen till ära passar P4 Gävleborg på att besöka Jonas Engberg en morgon på jobbet.

Jonas Engberg är fiskevårdare på Bollnäs Kommun och just nu uppe i ett projekt där en faunapassage ska byggas mellan två sjöar i mitten av Bollnäs.

– Vi bygger en fiskväg mellan Varpen och Vågen för att möjliggöra för alla arter som vill vandra, att vandra mellan sjöarna. Det gör vi för att höja statusen på våra vatten och nu börjar Bollnäs sitt arbete med det här, säger Jonas Engberg. 

Det har inte alltid varit stängt mellan Varpen och Vågen i Bollnäs. Däremot tillräckligt länge för att fiskarna inte har haft möjlighet till vandring på ett bra tag. Men nu ska en passage alltså öppnas för att gynna arterna.

– Öringen är ju helt beroende av att vandra för att producera sig, så för den är det livsavgörande skulle jag säga. 

Själva fiskvägen byggs så naturligt som möjligt med slingrande vatten, många stenar och olika djup för att fungera på bästa sätt.

– Vi bygger ju natur här. Det innebär att vi ska få en så naturlig fåra här som möjligt, med lekbäddar och grus och få igång alla processer med erodering.

Tidigare har många lösningar varit tekniska, med betongtrappor, hissar och allt möjligt. Men att hålla det naturligt är viktigt, inte minst för just själva miljön.

– Vi har faktisk förstört våra vatten i Sverige. Vi har jättestora problem med våra vattendrag. Vi måste börja åtgärda våra vatten så vi lämnar något till våra barn och barnbarn, det är hög tid att börja jobba med våra vatten och jag är jätteglad att jag får jobba med det viktigaste vi har, vårt vatten, säger Jonas Engberg.

Fiskvägen är tänkt att vara klar under april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista