Hugo Wester, undervisningsråd på Skolverket.
Hugo Wester på Skolverket vill inte ha låsta skolor i Sverige. Foto: Skolverket/Sveriges Radio

Skolverket vill ha öppna skolor

1:15 min

På Östra skolan i Söderhamn låser man numera omklädningsrummen efter att 16 elever blivit bestulna på sina mobiltelefoner när de hade gymnastik. Men Hugo Wester, undervisningsråd på Skolverket, vill inte ha helt låsta skolor.

– Det har varit mycket diskussioner och jag tror ändå att vi vill ha en öppenhet i svenska skolor, men det är viktigt att understryka att skolan inte är en allmän plats, säger Hugo Wester, undervisningsråd på Skolverket till P4 Gävleborgs morgonprogram och fortsätter. 

– Det är rektorn som har ansvar för trygghet och säkerhet i skolan. 

Skolverket vill inte gå ut och med direktiv och regler för hur säkerheten ska se ut på alla skolor. Att berätta hur högt ett staket ska vara hjälper inte, om någon vill komma in på en skola gör man det ändå, menar Hugo Wester. 

– Och jag tror inte att vi vill ha en situation i Sverige med ett skalskydd, vakter, metalldetektorer och låsta dörrar för det är något som forskningen visar skickar signaler. Man kan uppleva en trygghet i sådana situationer, men det kan också vara en signal om att det här är en farlig plats att vara på.

Men hur kan trygghet och säkerhet se ut utan att låsa skolan?

- Ja, till exempel kan man se över rutinerna när det kommer besökare till skolan. Att man ska anmäla sig i receptionen och bära en tydlig bricka för att visa att man är på besök, säger Hugo Wester. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista