Eva Lahenkorva Anna Johansson Ung Omsorg
Eva Lahenkorva och Anna Johansson. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Ung Omsorg engagerar högstadieelever i Bollnäs

2:04 min

Organisationen Ung Omsorg erbjuder kommuner ett projekt där högstadieelever kan jobba extra inom äldreomsorgen som sociala kontakter och sällskap. Nu ska Bollnäs kommun börja med verksamheten.

– Det handlar om att ungdomar kommer och gör besök på helgen för att skapa möten mellan generationer framförallt. Ett sätt att få ungdomar att prova på ett extrajobb och vi vill skapa ett vårdintresse hos dem, säger Anna Johansson från Ung Omsorg och fortsätter. 

– Vi har fått in över 150 ansökningar och vi har fått ett bra bemötande när vi varit ute i skolorna. Nu har 50 elever har fått jobb.

Och Bollnäs kommun nappade direkt på projektet. 

– Vi hoppas på ett stort intresse från ungdomarna för det här jobbet, säger Eva Lahenkorva, verksamhetsansvarig för äldreomsorgen i Bollnäs kommun.

I kväll ska en Kick Off hållas för de 50-talet unga som rekryterats till projektet. Och mötet kommer bestå av mycket information. 

– Framförallt fokus på hur det är att vara på ett äldreboende. Det är ganska mycket att tänka på. Vad innebär det att köra rullstol, vad innebär det att vara dement? Och sedan självklart lite hårdare bitar som vad det innebär att ha ett anställningskontrakt och tystnadsplikt, säger Anna Johansson.

Ung Omsorg kan vara ett steg på banan till en karriär inom vården. Något som Eva Lahenkorva ser som ett stort plus:

– Vi hoppas verkligen att man kan få ett intresse för äldreomsorgen redan tidigt, och även om man inte söker det i första hand så kommer man tillbaka då man inser att det är ett värdefullt jobb. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista