Helene Åkerlind, Liberalerna Gävle. Foto: Tomas Forsman/Sveriges Radio
Helene Åkerlind, Liberalerna Gävle. Foto: Tomas Forsman/Sveriges Radio

Riktlinjer ska ta död på våldsbejakande extremism i Gävle

0:11 min

Samtidigt som rapporterna om terrordåden i Bryssel kom in under gårdagen beslutade politikerna i Gävles kommunstyrelse på tisdagen att genomföra kommunens riktlinjer om arbetet mot våldsbejakande extremism. 

Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen antogs beslutet om att kommunen nu ska arbeta aktivt med att förhindra och arbeta mot våldsbejakande extremism.

Våldsbejakande extremism är ett samlingsbegrepp för rörelser, ideologier eller miljöer som inte sällar sig till de demokratiska värden och den demokratiska samhällsordningen. I stället främjar rörelserna våld för att uppnå en egen ideologi.

SÄPO har i en rapport från 2014 pekat på tre sådana rörelser eller ideologier: Den autonoma miljön (till exempel extremvänstern), vit makt-rörelser och den extremistiska islamistiska miljön.

Enligt förslaget ska kommunen främst arbeta förebyggande. Det ska också ingå i kommunens ansvar att ge anhörigstöd och stöd till avhoppare från extrema rörelser.

– Det händer ju mycket i Europa och världen, så det är självklart att vi i Gävle kommun måste skaffa oss kunskap och vara observanta om vår omgivning. Därför är det jätteviktigt att vi i dag fattade beslut om den här handlingsplanen, sa Inger Källgren Sawela (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Samtidigt som kommunstyrelsen hade sitt sammanträde kom rapporter löpande från Bryssel och terrordåden där, det var något som också färgade dagens möte.

– Naturligtvis ser jag på det som händer med stor avsky, det är förskräckligt, sa Inger Källgren Sawela (M).

I vintras talade den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, om att extremismen även finns i Gävleborg när hon föreläste. 

Helen Åkerlind (L) menar att det finns riskzoner i Gävle, där extra insatser bör sättas in.

– Vi gör en nulägesanalys, men det finns våldsbejakande extremism närvarande i Gävle. Vi behöver jobba förebyggande på alla sätt och vis.

Vart föds extremismen i Gävle?

– Svårt att säga, utanförskap och maktlöshet föder ju extremism. Man vill tillhöra något och då är risken stor att man dras till krafter som inte är så positiva.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista