Studenten Amanda Hemgren i Vasaskolans korridor.
Amanda Hemgren slits mellan förnuft och känsla inför vårens högskoleval. Foto: Malin Jansson/Sveriges Radio

Nu snurrar tankarna inför högskolevalet

1:24 min

Den 15 april måste ansökan vara inne för de som i höst har planer på att vidareutbilda sig på eftergymnasial nivå. Arbetsförmedlingen pekar med tydlig hand på länets bristyrken inom skola, vård och omsorg. Men för länets gymnasielever är det inte bara tryggheten som styr. 

Länge har behovet av arbetskraft varit stort inom offentlig sektor, både i landet i stort och i länet. Efterfrågan på välfärdstjänster har ökat samtidigt som en stor grupp snart går i pension.

Anna-Karin Hainsworth, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Gävle, vänder sig därför till länets gymnasieelever och menar att det är till utbildningar inom vård, skola och omsorg som man bör söka sig för största chans till jobb.

I synnerhet efterfrågas olika typer av lärare och sjuksköterskor, visar Arbetsförmedlingens senaste prognos över arbetsmarknaden i Gävleborg län.

– Vill man komma vidare i arbetslivet och få ett jobb så ska man ju satsa på dem, säger Anna-Karin Hainsworth.  

Trots det växande behovet av arbetskraft har offentlig sektor haft svårt med att hitta tillräcklig kompetens, förklarar hon. Vidareutbildning blir därmed en nyckelfråga.

– Vi har ett enormt behov, det kanske till och med blir svårt för oss att möta det här behovet. Det är för få som kan ta de här arbetena och som har utbildning, förtydligar Anna-Karin Hainsworth.

Men för gymnasieeleverna är det inte bara tryggheten och chans till jobb som styr. Amanda Hemgren går tredje året på Vasaskolan i Gävle och vill allra helst bli journalist.

– Jag skulle jättegärna vilja bli journalist, men det finns en otrolig mängd journalister, så jag har lite gett upp det, säger Amanda Hemgren.

Ändå funderar hon fortfarande över att kanske söka sig till Umeås digitala medieproduktion. Hon tycker att valet av högskolestudier är svårt och slits mellan förnuft och känsla.

– Nu tänker jag: Ska jag gå en säker väg och ta ett jobb där det behövs personal, eller ska jag gå den väg jag vill?

– Det är det som är svårt, säger Amanda Hemgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista