Målar ett hus
Foto: Hasse Holmberg / TT.

Nu utnyttjar färre personer rot-avdraget

1:12 min

Det gjorde betydligt färre utbetalningar för rot-avdrag i Gävleborg under februari månad i år jämfört med i fjol. Skatteverket kan se en minskning med över 35 procent. 

Efter årsskiftet blev det mindre fördelaktigt att renovera och bygga om sitt hus. Rot-avdraget sänktes nämligen från 50 procent av arbetskostnaden till 30 procent.

Men trots att betydligt färre utbetalningar har gjorts så tycker Henrik Westerlund på Skatteverket att det är för tidigt att dra några slutsatser.

– Jag skulle vilja avvakta en månad eller två för att se om det här fortsätter eller om det vänder upp, säger Henrik Westerlund. 

I februari förra året betalade Skatteverket ut 24 miljoner kronor för rotavdrag i Gävleborg och i februari i år betalades 15 och en halv miljon kronor ut. Det är en minskning med 35,5 %, men trots det så oroar det inte Fredrik Jansson på byggnads GävleDala. 

– Vi har inte märkt av något efter årsskiftet heller utan våra medlemmar har fortsatt god sysselsättning, säger Fredrik Jansson.

Så det är för tidigt att säga något om konsekvenserna menar du?

– Ja, det tycker jag, säger Fredrik Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista