William Fernandez
Foto: Wenda Hajo/Sveriges Radio
#jagvarocksåflykting

William älskar dans – och juridik!

0:45 min

I P4 Gävleborgs serie #jagvarocksåflykting träffar vi människor i vårt län som en gång i tiden kom hit som flyktingar. Men vad minns de egentligen från sin första tid i Sverige och vad sysslar de med idag? Det är det vi ska ta reda på. I dag träffade vi William Fernandez från El Salvador.

I P4 Gävleborg serie #jagvarocksåflykting träffar du William Fernandez, som kom från tropiska El Salvador till ett vintrigt Sverige 1990.

Via Stockholm, Sundsvall och Eskilstuna hamnade han så småningom i Valbo som 10-åring. - Det fanns bara två invandrare i skolan i Valbo på den tiden - jag och en kille från Mexiko. Jag gick hem till mina svenska kompisar för att spela datorspel, och de kom hem till mig för att äta.

Namn: William Fernandez.
Ålder: 36 år.
Flydde från: El Salvador som 9-åring.
Anledning: - Vi flydde från inbördeskriget. Vi kunde ha flytt till Australien eller USA där vi också hade släktingar. Men vi valde Sverige, och det har jag aldrig ångrat.
Bor: Gävle.
Familj: 
Singel. 
Gör idag: Arbetar med ekonomi och juridik.
Hans tips till nya flyktingar:  Lär dig språket, det är jätteviktigt att kunna prata med svenskarna. Var öppen och nyfiken. Människorna du möter är inte elaka eller farliga, men de är nyfikna. Så du måste lita på dem och visa vem du är.

Du kan höra hela intervjun med William Fernandez här nedan.

Känner du nästa person vi borde intervjua i vår serie #jagvarocksåflykting? Tveka då inte att tipsa oss på p4gavleborg@sverigesradio.se!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista