Pia Edström från Gävle.
Pia Edström från Gävle. Foto: Lotta Persson/Sveriges Radio

Pia efter steriliseringen: Har blött katastrofalt

1:40 min

Pia Edström från Gävle rekommenderades att välja en ny steriliseringsmetod som skulle vara snabb och enkel. Men när ingreppet var genomfört så förändrades hennes liv och fylldes med smärta och värk under flera år. 

– När jag kom till gyn så berättade de om en ny och säkrare metod som skulle vara bra för kroppen. Jag tyckte att det var en alldeles fantastisk idé, säger Pia Edström. 

Essuremetoden utförs av en läkare som placerar ett implantat i kvinnans båda äggledare. Kroppen bildar sedan en barriär som förhindrar ägg och spermie från att mötas vilket innebär att en befruktning inte kan ske. Behandlingen är permanent och när en kontroll har gjorts av läkare en tid efter insättning så är metoden ett säkert skydd mot graviditet.

Pia Edström har nickelallergi och implantaten innehåller till viss del nickel något Pia inte visste om när inläggen placerades i äggledarna.

– Så vitt jag kan minnas så fick jag aldrig frågan direkt, om jag är nickelallergiker vilket hade varit jättebra med tanke på att de här inläggen är gjorda av nickel, säger Pia. 

Åren efter steriliseringen har kantats av smärta, värk och sjukhusbesök.

– Konstant huvudvärk, 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Jag har hamnat på sjukhus för min huvudvärk med misstänkt stroke. Svullen i kroppen. Håravfall och minnesstörningar. Otroligt svullen buk. Fruktansvärt svåra kramper vid mens. Har blött katastrofalt mycket. Första blödning efter steriliseringen hamnade jag på gyn akut, säger Pia Edström.  

Vändpunkten kom förra hösten när en bekant ställde frågan om hon inte fått något placerat i kroppen och det var då som Pia sökte på internet hittade en Facebooksida där tusentals kvinnor berättar om sina upplevelser.

– Där i den gruppen så började jag läsa min egen historia helt enkelt och då började jag förstå att ta mig sjutton allting som är fel på mig kommer ifrån det här, säger Pia. 

Tillverkaren av Essure, läkemedelsföretaget Bayer, vill inte medverka i någon intervju men de har svarat skriftligt på P4 Gävleborgs frågor i ett mejl.

I bruksanvisningen för Essure så står det att personer som är allergiska mot nickeltitan kan uppleva allergisk reaktion mot mikroinsatsen.

Enda sättet för Pia Edström att få bort inläggen var att operera bort livmoder och äggledare vilket hon gjort för drygt en månad sedan. 

– Jag känner mig trots att jag har gått igenom en stor operation både friskare och starkare än på tre år, säger Pia Edström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista