John Köhler, lokal polisområdeschef i Gästrikland, Inger Källgren Sawela, moderat kommunalråd i Gävle och Jens Gagge, säkerhetsansvarig i Gävle kommun.
John Köhler, lokal polisområdeschef i Gästrikland, Inger Källgren Sawela, moderat kommunalråd i Gävle och Jens Gagge, säkerhetsansvarig i Gävle kommun. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

Kommunen och polisen samarbetar mot droger bland ungdomar

"Vi har problem med illegal tobaksförsäljning"
1:14 min

I dag skrev Gävle kommun och polisen i kommunen tillsammans under ett medborgarlöfte i Stadshuset. Syftet är att stärka samarbetet mellan Polismyndigheten och kommunen så att man tillsammans jobbar med de problem som finns i samhället.

– Vi kommer att ha fokus på ungdomar och droger och ha olika aktiviteter i Gävle, säger John Köhler, lokal polisområdeschef i Gästrikland.

Vad kan det vara för typ av aktiviteter?

– Vi kommer att vara runt krogmiljön och finnas där och skapa trygghet vid större evenemang.

När Gävle kommun i dag skrev under medborgarlöftet med polisen så innebär det att alla kommuner i Gävleborg nu har ingått den här överenskommelsen med Polismyndigheten.

I löftet radas olika punkter upp som i dag ses som problem i Gävle kommun och som man nu satsar extra mycket på. Det moderata kommunalrådet Inger Källgren Sawela lyfter fram rökningen bland ungdomar.

– Bland annat vet vi att vi i Gävle har problem med illegal tobaksförsäljning så att ungdomar i tidig ålder kan komma åt tobak, säger hon.

Och nu ska polisen synas mer ute på stan.

– Det blir mer kontroller av tobak för det är också ett sätt att komma åt droganvändningen. Det är väldigt få som använder droger som är ickerökare, säger John Köhler.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".