John Köhler, lokal polisområdeschef i Gästrikland, Inger Källgren Sawela, moderat kommunalråd i Gävle och Jens Gagge, säkerhetsansvarig i Gävle kommun.
John Köhler, lokal polisområdeschef i Gästrikland, Inger Källgren Sawela, moderat kommunalråd i Gävle och Jens Gagge, säkerhetsansvarig i Gävle kommun. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

Kommunen och polisen samarbetar mot droger bland ungdomar

"Vi har problem med illegal tobaksförsäljning"
1:14 min

I dag skrev Gävle kommun och polisen i kommunen tillsammans under ett medborgarlöfte i Stadshuset. Syftet är att stärka samarbetet mellan Polismyndigheten och kommunen så att man tillsammans jobbar med de problem som finns i samhället.

– Vi kommer att ha fokus på ungdomar och droger och ha olika aktiviteter i Gävle, säger John Köhler, lokal polisområdeschef i Gästrikland.

Vad kan det vara för typ av aktiviteter?

– Vi kommer att vara runt krogmiljön och finnas där och skapa trygghet vid större evenemang.

När Gävle kommun i dag skrev under medborgarlöftet med polisen så innebär det att alla kommuner i Gävleborg nu har ingått den här överenskommelsen med Polismyndigheten.

I löftet radas olika punkter upp som i dag ses som problem i Gävle kommun och som man nu satsar extra mycket på. Det moderata kommunalrådet Inger Källgren Sawela lyfter fram rökningen bland ungdomar.

– Bland annat vet vi att vi i Gävle har problem med illegal tobaksförsäljning så att ungdomar i tidig ålder kan komma åt tobak, säger hon.

Och nu ska polisen synas mer ute på stan.

– Det blir mer kontroller av tobak för det är också ett sätt att komma åt droganvändningen. Det är väldigt få som använder droger som är ickerökare, säger John Köhler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".