Påsktrafik
Foto: TT

Intensiv påsktrafik – omkörningsförbud på E4

1:01 min

Även denna påsk kommer det att råda omkörningsförbud på den olycksdrabbade E4-sträckan mellan Gävle och Tönnebro. Det för att få bättre flyt i trafiken och minska risken för köolyckor.

Vad tycker du om omkörningsförbudet – bra eller dåligt? Tyck till på vår Facebook!

Påsktrafiken innebär ökad trafik och därmed större risk för trafikolyckor. Och det är fjärde året i rad som polisen nu väljer att stänga av ett körfält under den mest intensiva tiden under påskveckan. 

– Det var en fruktansvärd situation som rådde på E4 när vi tillät omkörningar och inte hade någon avstängning. Det var många vansinniga omkörningar och så blev det stress när man skulle tillbaka. Det där skapade en frustration hos många och vi såg att risken för allvarliga olyckor var större, säger Mikael Hedström, presstalesman polisen Gävleborg. 

Omkörningsförbudet gäller på skärtorsdagen i det norrgående körfältet och på annandag påsk i det södergående fältet. Båda dagarna kommer omkörningsförbudet gälla ungefär från lunchtid till 20-tiden på kvällen.

Vad säger bilisterna om förbudet? 

– Naturligtvis, när man sitter i bilen och märker att det blir en annan trafikrytm så känner man ju; oj det här går långsammare. Men när man har klart för sig vad syftet är, så har man lite mer förståelse. En viss irritation finns, men jag hoppas att alla förstår att det här är med välmening för att alla ska komma fram, säger Mikael Hedström. 

Goda råd i påsktrafiken

  • Vara ute i god tid
  • Hålla hastighetsbegränsningarna
  • Håll avståndet till bilen framför 
  • Se till att alla sitter säkert i bilen
    Källa: Polisen 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista