Dekra en av två besiktningsstationer i Hudiksvall.
1 av 3
Dekra en av två besiktningsstationer i Hudiksvall Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Kristoffer Mattson tycker extraerbjudanden är bra.
2 av 3
Kristoffer Mattson tycker extraerbjudanden är bra. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Lena Lindström nöjd med snabb besiktning.
3 av 3
Lena Lindström nöjd med snabb besiktning. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Konkurrens pressar priser på bilbesiktning

1:27 min

Utförsäljningen av statliga Bilprovningen till privata aktörer höjde först priserna för besiktning. Men nu har konkurrensen på vissa platser gjort det till kundens marknad istället med flera olika erbjudanden att välja mellan.

I Hudiksvall kan man besiktiga bilen för under 300 kr men det krävs att man som kund är medveten och har koll på när priserna är lägre. 

– Jag fick ett bättre erbjudande från Opus, jämfört med andra, säger Kristoffer Mattson som hade fått ett rabatterbjudande i postlådan i Hudiksvall och valde att utnyttja det.

Har pengarna någon betydelse?

– Ja, då jag är student så har det rätt stor betydelse, säger Kristoffer Mattson.

Beroende på var du besiktar bilen och vilka tillfälliga erbjudanden du nappar på kan du spara besiktningspengar. Priserna skiljer sig från 299 kronor och upp till 415 kronor och genom att välja röda tider med lägre priser och ha koll på vilka orter som ligger lägre i pris så kan du spara en slant.

Varför använder ni rabatter för att locka folk?

– När vi märker att vi har lite kunder så försöker vi locka kunder. Vi märker att kunder har åkt till konkurrenter och då försöker vi att få dem att åka hit i stället, säger Fredrik Sundqvist stationschef på Opus i Hudiksvall. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista