Snart får alla förskolebarn i Valbo mat tillagad av en egen kock.
Snart får alla förskolebarn i Valbo mat tillagad av en egen kock. Foto: Erika Oldberg/TT

Alla förskolor i Valbo får egen kock

0:58 min

Snart kommer alla tio förskolor i Valbo förskoleområde i Gävle kommun att ha egen matlagning. Just nu har åtta egen kock och de andra två kommer att få en egen kock senast under nästa år.

Biträdande förskolechef Kristina Hjertberg säger att de ekonomiskt tjänar på att ha egen matlagning på förskolorna.

– Vi har sett att det är lättare för oss att hålla ekonomin när vi har egen matlagning för det är lättare än när man ska beställa ett visst antal portioner. Sedan har vi haft turen eller skickligheten att anställa kockar med kunskap om ekonomi och inköp, säger hon.

Förutom de åtta förskolor som redan har egen kock så håller man på att bygga ett kök på den nionde förskolan och den tionde förskolan i området ska få ett eget kök under nästa år.

– Det är ovanligt att man har så pass många. Av sju förskoleområden så har vi kanske flest kockar i Valbo, säger Kristina Hjertberg.

Hur kommer det sig att ni har den möjligheten?

– Det är en process under många år där man har önskat egen matlagning på förskolorna. Sedan kan det vara att de här förskolorna är tillräckligt rymliga och stora. På många andra ställen kanske man har små enheter och då är det inte lika lätt att få till det eftersom det är en kostsam ombyggnation som behövs, säger Kristina Hjertberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista