Gävle Sjukhus. Foto: Landstinget Gävleborg
Gävle Sjukhus. Foto: Region Gävleborg.

Sjukvården klarar inte vårdgarantin

Cecilia Widegren (M): "Det saknas patientfokus"
1:31 min

Regionerna har blivit sämre på att leva upp till vårdgarantin sedan kömiljarden avskaffades. I Gävleborg får 15 procent av patienterna vänta längre än vårdgarantins 90 dagar på en operation eller åtgärd inom specialistvården.

– Moderaterna oroas väldigt mycket av att vi i dag har en viljelös regering, som inte lägger tydliga reformer som stöttar och sätter patientfokuset främst i sjukvården. Man har medvetet tagit bort ett antal tydliga prestationsersättningar och en systematisk metodutveckling, en systematisering av att köerna ska bli mindre, säger Cecilia Widegren, moderaternas socialpolitiska talesperson.

Att få en operation eller åtgärd inom 90 dagar efter beslut är en av delarna i vårdgarantin. Enligt siffror från januari i år klarar Gävleborg det i 85 procent av fallen. Vid samma tid två år tidigare var andelen 94 procent, enligt SKL:s sajt väntetider.se.

Då fanns fortfarande kömiljarden, där landstingen fick extrapengar om man lyckades korta köerna. En liknande utveckling märks i landet som helhet, men det är stora skillnader mellan olika regioner och landsting.

Socialdemokraten Anna-Lisa Sörenson är vice ordförande i riksdagens socialutskott. Hon tillbakavisar kritiken från Moderaterna, och pekar på att väntetiderna ökade redan under slutet av alliansregeringens styre.

– Så vad den regeringen har gjort, det är att ersätta kömiljarden med en professionsmiljard. Kömiljarden, alltså vårdgarantin, det är snarare att bota ett symptom. Medan vi försöker komma till tals med grundorsakerna, att vårdpersonalen många gånger inte får arbeta med det de är där för att göra och är utbildade för, utan får syssla med mycket byråkrati och administration, säger Anna-Lisa Sörenson.

Så klarade Gävleborg vårdgarantins 90 dagar till operation/åtgärd

Januari 2016: 85 procent (rikssnitt 77 procent)

Januari 2015: 87 procent (rikssnitt 83 procent)

Januari 2014: 94 procent (rikssnitt 86 procent)

Januari 2013: 95 procent (rikssnitt 87 procent)

Januari 2012: 96 procent (rikssnitt 86 procent)

Källa: väntetider.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".