Erika Engberg tar till sig kritiken från JO.
Erika Engberg tar till sig kritiken från JO. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Kritiseras för krav på drogtester

"Vi kommer fortsätta skydda barn från drogpåverkade föräldrar"
1:21 min

JO riktar kritik mot Socialnämnden i Bollnäs för att nämnden kräver att föräldrar lämnar drogtester innan umgänge med barn. Det innebär inte att föräldrar tillåts vara drogpåverkade vid mötet, betonar JO.

Socialnämnden i Bollnäs kräver att föräldrar gör drogtester inför umgänge med sina barn som är omhändertagna enligt LVU, lagen om vård av unga. Men det finns ingen laglig grund för ett sånt beslut menar JO.

– Vi får gå igenom de rutiner som vi har och de ärenden som kan beröras, säger Erika Engberg (S) ordförande i socialnämnden.

En pappa i Bollnäs har klagat på att han tvingas lämna drogtester för att få träffa sin son. JO ger honom delvis rätt och skriver i sitt beslut att det varken i LVU eller annan lagstiftning finns någon bestämmelse som ger socialnämnden rätt att kräva ett drogtest.

– Som jag känner till kan det finnas ett eller två ärenden till.

Men det här innebär inte att ett barn som vårdas med stöd av LVU ska behöva vistas i missbruksmiljöer. Om kontroll av drogfrihet anses nödvändig och föräldern inte frivilligt går med på det kan umgänget med barnet dras in skriver JO i sitt beslut. 

– Jag tar till mig av kritiken utifrån att man inte kan formulera det i beslutstexten. Däremot kommer vi att fortsätta skydda barn från att träffa drogpåverkade föräldrar. Där kommer det inte att bli någon skillnad, säger Erika Engberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".