Den röda pilen visar var det nya bostadshuset planeras.
Den röda pilen visar var det nya bostadshuset planeras. Foto: Ockelbo kommun

Nya lägenheter planeras i Ockelbo

0:47 min

Trenden med sjunkande befolkningssiffror i Ockelbo har vänt. Det senaste året ökade folkmängden med 100 personer. Det har skapat ett ökat behov av bostäder och över 500 personer köar till en lägenhet.

Nu planeras för första gången på många år 16 nya centrala lägenheter på tomten Hästen mellan kyrkan och kommunhuset i Ockelbo.

– Det finns i princip inga tomma lägenheter i Ockelbo. Vi hade 70-80 personer på ett informationsmöte och då blev det skarpt läge så vi gav personer möjlighet att teckna sig på lägenheterna, säger Lennart Sjögren, som leder det nya bostadsprojektet.

Vad är det för typ av bostäder?

– Det är huvudsakligen treor, resten tvåor.

Bostäderna som planeras är så kallade kooperativa hyresrätter. Det är en upplåtelseform som är en mellanvariant av bostadsrätt och hyresrätt.

– Det innebär att medlemmarna i föreningen lägger en insats och sedan betalar man en hyra varje månad, säger Lennart Sjögren.

Om allt går som planerat beräknas bygget av det nya bostadshuset att komma i gång efter sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista