Två lastbilar i vinterlandskap utanför fordonsprogrammets lokaler
Eleverna på fordonsprogrammet får fortsätta hålla till i Sandviken. Foto: Linnea Olofsson

Fordonsprogrammet i Sandviken blir kvar

1:30 min

Utredningen om fordonsprogrammet i Sandviken är klar. Nästa vecka tas det slutgiltiga beslutet, men majoriteten i fullmäktige står bakom utredningens resultat, som menar att utbildningen bör vara kvar. 

Efter att elever och lärare för en månad sedan fick veta att Bessemerskolans fordonsprogram i Sandviken var nedläggningshotat, har samtalen inte kretsat kring någonting annat. 

Kommunen ansåg att utbildningen var för dyr varpå man såg över möjligheterna att eventuellt flytta programmet till Gävle. Det kom som en chock för eleverna som i protest bland annat anordnade en namninsamling mot förslaget. 

Men kunskapsförvaltningen tog till sig av kritiken och föreslår nu att programmet ska vara kvar.

– Det känns bra, de bevisar liksom att de lyssnar på oss också, på allt det som vi har sagt, tagit fram och kämpat för, säger Linnea Olofsson, som går andra året på fordonsprogrammet.

I måndags var eleverna upp i kommunfullmäktige för att ställa politikerna till svars. Signe Brockman, socialdemokrat och ordförande i kunskapsnämnden i Sandviken, var där för att besvara frågorna.

I dag är hon glad över utredningens resultat som hennes partikollegor ska lägga ett förslag utifrån. Och på onsdag nästa vecka tar nämnden ett slutgiltigt beslut.

Socialdemokraterna och Centerpartiet, som är i majoritet, kommer komma att följa den föreslagna linjen om att behålla programmet i Sandviken. Men inte den punkt i utredningen som säger att inriktningen mot personbil bör läggas ner.

– Om vi nu har beslutat att ha fordonsprogrammet kvar då tycker vi att vi kan gå ”all in”, säger Signe Brockman, som har tänkt om när det gäller utbildningens höga kostnader. 

– Jämför den kostnaden mot att en elev går ut skolan och har ett jobb. Det är en jättebra synpunkt som jag har tagit till mig kan jag säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista