Hönor på Berga gård i Fjugesta.
1 av 4
Hönor på Berga gård i Fjugesta. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Karolina Schneider med några av sina kravhöns i bakgrunden.
2 av 4
Karolina Schneider med några av sina kravhöns i bakgrunden. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
De yngsta hönorna kommer snart börja värpa.
3 av 4
De yngsta hönorna kommer snart börja värpa. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Nyfiken höna.
4 av 4
Nyfiken höna. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Kraftig minskning av hönor i Gävleborg

1:16 min

Antalet höns ökar i Sverige, men i Gävleborgs län har de däremot minskat kraftigt jämfört med för tio år sedan.

Det blir allt färre hönor i vårt län, visar statistik. Men statistiken är lättpåverkad eftersom gårdarna är relativt få och hönsen många på varje gård, förklarar Anders Grönvall, som är handläggare på Jordbruksverket.

– De stora besättningarna blir större, så de får fler hönor. Ett företag kan ju påverka ganska mycket, speciellt i län där de inte är så vanligt förekommande, säger Anders Grönvall. 

För tio år sen fanns det över 70 000 höns i Gävleborgs län, men nu finns det bara 50 000. I hela landet finns det sju och en halv miljoner, jämfört med fem miljoner för tio år sedan.

Anders Grönvall på Jordbruksverket säger att genomsnittet är 2 600 höns per besättning, men att många gårdar är betydligt större än så. Bland de som har fler än tusen höns ligger genomsnittet nånstans på 30 000 höns per besättning. Gårdarna blir inte fler, men större.

Stordriften uppmuntras av packerierna, säger Karolina Schneider, som har 12 000 kravhöns på en gård utanför Örebro i Närke.

– De som har konventionella höns ska ha 40 000 för att packerierna ska tycka att det är intressant att komma dit och hämta, helt enkelt. Krav har inte samma krav på sig, utan vi får ha lite färre, säger hon. 

Och nu är det påsktider. Märks det?

– Ja, vi har fullt sjå i vår lilla äggbod att bära ut ägg till alla.

Hönorna värper väl lika mycket året runt? Hur gör man för att ha ett lager till påsk?

– De bryr sig inte om vilken årstid det är, men vi har så pass mycket ägg så att det finns till våra kunder här. Men vi kan inte skicka iväg riktigt lika mycket till vårt packeri i Dalarna som vi brukar göra, säger Karolina Schneider. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista