Förlossningen vid Gävle sjukhus. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
Förlossningen vid Gävle sjukhus. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio

Barnmorskor i Gävle oroar sig för sommaren

1:12 min

Sju barnmorskor har lämnat förlossningen i Gävle vilket resulterar i en personalbrist till den kommande sommaren, något som skapar stor oro bland den kvarvarande personalen.

P4 Gävleborg pratade med en barnmorska på förlossningen i Gävle sjukhus. Efter förra sommarens likartade problem med för få personal vill barnmorskorna inte uttala sig som individer, därför hålls hon anonym.

Hon beskriver stämningen på förlossningen som en utbredd oro för de som just nu funderar hur sommaren kommer lösa sig. Enligt en artikel i Arbetarbladet ska många ha slutat efter problem med ledningen och löner, men många har också bara bytt tjänster och avdelningar internt enligt den barnmorska som P4 Gävleborg pratade med.

De sju barnmorskorna som nu saknas kommer märkas av, det krävs nio barnmorskor per dygn, och trots ett fullt startfält förra sommaren blev det ändå problem med sjukdomar och liknande, så oron är stor inför den kommande sommaren då schemat måste fastställas under kommande vecka.

Ingela Högerås, som är chef för kvinnosjukvården i länet, säger till Arbetarbladet att mycket kommer lösas med att låna personal från andra avdelningar och hyressköterskor.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista