Förskola Lärare Linda Thoresson
Linda Thoresson är lärare på Hamregårds förskola. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio

Förskollärare i Bollnäs välkomnar högre löner

1:25 min

Bollnäs kommun gör en rejäl satsning och höjer lönerna för att locka fler till att bli förskolelärare. På Hamregårds förskola i Bollnäs är nyheten välkomnad.

Linda Thoresson är förskolelärare på Hamregård, hon menar att beskedet om förhöjda löner var på tiden.

– Jag tror att förskolelärare är en ganska underskattad roll, säger hon. Många tror att vi bara är med barnen och leker. Vi hade politiker på förskolorna här i Bollnäs och alla sa att det var så mycket lärande, att det sitter bokstäver på väggarna och så mycket uppsatt, men bara för att det sitter på väggar så blir det ju inget lärande om det inte finns någon utbildad som gör något med det.

Linda Thoresson säger att barngrupperna växer, att den nuvarande personalen sliter och färre söker till utbildningar.

– Det kommer ju bli brist om det inte bli bättre lön, så det välkomnar vi, säger hon.

Är lönen representativ för det arbete som krävs?

– Inte som de ser ut just nu, tycker jag. När jag började för en fyra, fem år sedan låg ingångslönen på 20 tusen. Det är inte vad man klarar sig på och jag tycker inte att det väger upp det slit man gör för att man vill ju ge sitt allt, man vill finnas för barnen. Det är ju därför man sökt hit, högre lön skulle vara bra, säger Linda Thoresson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista