Elfelet påverkar alla avgångar norrut från Stockholm. Foto: Mikael Fritzon / Scanpix
Elfelet påverkar alla avgångar norrut från Stockholm. Foto: Mikael Fritzon / Scanpix

Klart med planerade tågstopp på Norra Stambanan

Det står nu klart hur det blir med de planerade tågstoppen på Norra Stambanan, som inleds i slutet av året. Efter protester har servicefönstren minskats ner från fem dagar i veckan till tre. 

P4 Gävleborg har tidigare rapporterat om Trafikverkets planer på planerade stopp på Norra Stambanan för att kunna genomföra underhållsarbeten. Och nu är det klart hur stoppen kommer att se ut. 

Det blir tvåtimmars-stopp tre dagar i veckan. Från början ville Trafikverket ha så kallade servicefönster hela fem dagar i veckan, men det minskades till tre efter omfattande protester från flera kommun i Gävleborg, bland andra Ljusdals kommun. 

– Från kommunen har vi efterlyst mer dialog från Trafikverket i frågan och anser att förändringen i grunden är fel. Vi kan ändå konstatera att vårt arbete har gett resultat. Det tågstopp som nu införs innebär att vi får samma förbindelser som tidigare, men att buss ersätter tåg på en del av sträckan en tid under året, säger Lasse Molin (M), kommunstyrelsens ordförande i Ljusdal i ett pressmeddelande.

Molin är är glad att möjligheten att till exempel åka tåg till Järvsö under skidsäsongen inte kommer att påverkas, men poängterar också att kommunen fortsätter att arbeta för bättre lösningar.

Tågstoppen kommer gälla på sträckan Gävle-Ånge mellan klockan 12.30 och 14.30. Målsättningen att det ska införas i december 2016. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista