En router vid en dator. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Foto: Claudio Bresciani/TT.

Klart med pengar till utbyggnad av fiberbredband – men mer behövs

1:43 min

I dag kom det första beskedet om pengar till utbyggnaden av bredband, i mindre byar och samhällen i länet där det länge har stått still. Bland annat får Ljusnet i Ljusdals kommun nio miljoner kronor för att bygga fibernät till byarna söder och öster om Järvsö.

– När tjälen har gått ur marken, första maj, sätter vi igång. Sedan tänker vi bygga så mycket det går ända fram till slutet av året, säger Sven-Arne Blixö på Ljusnet i Ljusdals kommun. 

Och Ljusnet menar att den här utbyggnaden är viktigt. Hela 92 procent av de hushåll som fått förfrågan om en utbyggnad till fiber har beställt. Vilket är en tydlig signal. 

– 92 procent av hushållen behöver det är. Det är av flera skäl, men ett av dem är att alternativen till det här försvinner eftersom man lägger ner telestationer i en allt högre takt i dag. Så det här är viktigt, framför allt för glesbygden, säger Sven-Arne Blixö. 

Men det är långt ifrån alla kommuner som får pengar till bredbandsutbyggnaden i år. Totalt har Länsstyrelsen ansökningar för 188 miljoner kronor och man delar alltså ut 84 statliga miljoner. Det betyder att det fattas 104 miljoner.

Politikerna har lovat att nio av tio ska ha tillgång till fiberbredband. Tror du att det går att klara av det?

– Vi på Ljusnet kommer att klara det, alltså vi har kapacitet att bygga. Vi har sökt bidrag för 25 miljoner kronor och det är jättepositivt att vi nu fått pengar för ett av projekten. Men, för att lyckas så måste vi ha mer stålar. Så är det ju, säger Sven-Arne Blixö. 

Gävleborgs län har annars lyckats rätt bra med utbyggnaden av fibernät och har en täckning på 58 procent av hushållen. Det visar nya statistik från Post- och telestyrelsen. I och med det hamnar länet på nionde plats bland Sveriges 21 län när det gäller bredband via fiber.

Det är, som sagt, stora skillnader mellan länets kommuner. Andelen hushåll med tillgång till fiberbredband i Nordanstig är bara 20 procent, medan 70 procent av hushållen i Gävle har fiber. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista