Det känns som vårat år tycker Annette Lindgren och Linn Svensson, socionomer i Bollnäs.
1 av 3
Det känns som vårat år tycker Annette Lindgren och Linn Svensson, socionomer i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Roger Fält är personalchef i Bollnäs kommun.
2 av 3
Roger Fält är personalchef i Bollnäs kommun. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Socialförvaltningen i Bollnäs har fått helt nya lokaler i gamla Sävsbergsskolan.
3 av 3
Socialförvaltningen i Bollnäs har fått helt nya lokaler i gamla Sävsbergsskolan. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Bollnäs satsar på rekrytering – lockar med högre löner

1:27 min

Brist på socialsekreterare och förskollärare gör att Bollnäs kommun nu gör en rejäl satsning och höjer lönerna för att locka till jobben. Förhoppningen är att det blir lättare att rekrytera.

1 april höjs lönerna kraftigt för socialsekreterare, biståndshandläggare och förskollärare i Bollnäs. Kommunen har nämligen valt att prioritera yrkesgrupper där det är svårt att rekrytera.

– Vi behöver höja de här gruppernas löner för att kunna rekrytera bättre i framtiden, säger Bollnäs kommuns personalchef Roger Fält.

Lönerna för socialsekreterare i Bollnäs ligger lågt jämfört med andra kommuner i länet. I grannkommunen Söderhamn exempelvis är genomsnittslönen 5 000 kronor högre. Men nu höjs lönerna med 13 procent i Bollnäs kommun.

– Jag hoppas det räcker, för vi behöver folk. Jag tycker de valt att satsa på oss och det gör skillnad, säger Linn Svensson.

– Vi behöver folk och att vi får behålla de som jobbar här, så vi får behålla kompetensen, menar Annette Lindgren.

Dessutom har arbetsmiljön blivit bättre. Nyligen flyttade individ- och familjeomsorgen till helt nyrenoverade lokaler i gamla Sävsbergsskolan.

– Det känns jättebra. Det är bra arbetsmiljö. Mycket lugnare och mycket bättre här, tycker Annette Lindgren.

– Det känns som det är vårt år och de har verkligen valt att satsa på oss socionomer, säger Linn Svensson.

En annan grupp som Bollnäs kommun haft svårt att rekrytera är förskollärare. Nu höjs ingångslönen med 3 500 kronor till 26 000 kronor säger kommunens personalchef Roger Fält.

– Vi ville ju höja rejält i ingångslönerna för att markera att lärandet i de tidiga åldrarna är viktigt. Vi behöver kompetent personal och då är det viktigt att rekrytera förskollärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista