Christian Andersson i köket i hyreslägenheten på Smultronbacken i Sandviken.
1 av 3
Christian Andersson kan komma att betala över tusen kronor mer i månaden för sin fyra. Foto: Malin Jansson/Sveriges Radio
Christian Andersson klämmer på duschgolvet som han menar blivit fuktskadat.
2 av 3
Christian Andersson klämmer på duschgolvet som han menar blivit fuktskadat. Foto: Malin Jansson/Sveriges Radio
Christian Andersson står vid handfatet i badrummet som stinker avlopp.
3 av 3
Christian Andersson har monterat en propp i handfatet för att undvika stanken av avlopp. Foto: Malin Jansson/Sveriges Radio

Riskerar hyreschock – trots dåligt underhåll

1:30 min

Av vårens hyresförhandlingar är det många som slutar i hyresnämnden när parterna inte kan komma överens. I maj prövas ett större ärende som omsluter nära 300 hyresgäster på Smultronbacken i Sandviken. Efter år av klagomål på hyresvärdens underhåll av bostäderna kan de nu dessutom åka på en chockhöjning av hyran. 

Christian Andersson har länge klagat på fukten i duschen och på den fräna lukten av avlopp som fyller upp badrummet. Han berättar att fyran på 88 kvadratmeter som familjen bor i ser fräsch ut på ytan, men att hyresvärden struntat i resten.

– Är inte det här fukt, då vet inte jag vad det är heller, säger Christian Andersson och klämmer på golvet i duschen.

De nära 300 lägenheterna vid Smultronbacken i Sandviken byggdes 1973 och har sedan dess inte fått någon ordentlig renovering enligt Hyresgästföreningen. Klagomålen har varit omfattande och tagits upp med Provinsfastigheter enda sedan de tog över lägenheterna 2013.

Kritiken har framförts utan någon bättring från hyresvärdens sida, menar Hyresgästföreningen. I våras ville de därför inte gå med på någon högre hyreshöjning förrän lägenheterna rustats upp, men någon sådan kompromiss ville Fastighetsägarna, som representerar Provinsfastigheter i förhandlingen, inte gå med på.

Enligt dem har hyrorna nämligen legat alldeles för lågt bara med det nuvarande skicket.

– Hyresgästföreningen gick med på 1,25 procents höjning medan alla andra fastigheter i Sandviken fick sina hyror höjda betydligt mer, det kunde hyresvärden inte acceptera, säger Mats Gustafsson på Fastighetsägarna.

Eftersom parterna inte kunde komma överens påbörjas en bruksvärdesprövning i hyresnämnden i slutet av maj.

Där kräver Fastighetsägarna en höjning av hyresnivån på mellan 15-20 procent. De menar att Smultronbacken kan jämföras med låghusområdet på Killingvägen, medan Hyresgästföreningen hävdar att bostäderna mer liknar miljonprogramsområdet i Västerled.

Om hyresnämnden följer Fastighetsägarnas linje innebär det över tusen kronor mer i hyreskostnader för Christian Andersson och hans familj, fortfarande utan några som helst lovord om framtida upprustning.

När P4 Gävleborg frågar om underhållet av fastigheterna känner Fastighetsägarnas Mats Gustafsson inte till kritiken, utan poängterar tvärtom att Provinsfastigheter bland annat installerat nya tvättstugor i området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista