Indalsälven
Foto: Matilda Jansson

Vårfloden förväntas bli lugn i älvarna i Norrland

1:15 min

På många platser i norra Sverige är det mindre snö jämfört med genomsnittet för området. Det gör att det mest sannolikt blir en lugn vårflod i älvarna runt om i Norrland, enligt Bent Göransson, hydrolog på SMHI.

Det har på många platser varit mindre snö och det gör alltså att vårfloden inte förväntas bli speciellt dramatisk i norrlandsälvarna. 

– Det är svårt att säga hur vädret kommer bli mer än fem-tio dagar framöver, men om man tänker att det bli en vanlig väderutveckling så kommer inte vårfloden bli särskilt dramatisk. Men skulle det komma väldigt mycket regn och intensiv värme så kan det bli ganska starka flöden ändå, säger Bent Göransson.

Just nu talar alltså det mesta för att det kommer att bli ganska lugnt?

– Om inte vädret ställer till det för oss så kan vi nog räkna med ganska normala vårflöden eller mindre än normalt, säger han. 

Mellan Sundsvall och Skellefteå är det exempelvis nästan 50 procent mindre snö jämfört med den mängd snö som man anser är ett medeltal, enligt SMHI.

– Det har inte varit en vinter med sådana väderförhållanden så att det har kunnat samlats så mycket snö. Det har inte snöat ovanligt stora snömängder och ibland har det till och med varit värmeperioder som har gjort att snön har smält, inte minst vid kusten, säger Bent Göransson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista