Bandyprofil bakom namn på nytt kvarter

1:23 min

Det nya bostadskvarteret i centrala Söderhamn ska heta Dallas, efter bandyprofilen Göran "Dallas" Sedwall.

Bostadsbolaget Faxeholmen vill att bostadshusen vid den tidigare bandyarenan Faxevallen ska stå inflyttningsklara till julen 2017.

Dessutom avslöjar VD Petri Berg att ytterligare bostäder finns i planerna för Faxevallen.

– Vi tittar nu på en etapp två med 30 nya lägenheter för mindre hushåll, det vill säga ettor och tvåor, säger han.

Det finns ett glapp mellan stadsdelen Broberg och centrala Söderhamn där ytorna gapar tomma. Här låg tidigare Brobergs hemmaarena Faxevallen där Göran "Dallas" Sedwall var en av de stora profilerna med sin patenterade fint bakom ryggen.

Och kanske kan nya bandystjärnor växa upp här – men först ska planritningarna vinna laga kraft så att etapp ett kan komma igång i höst.

– Det handlar om fem byggnader, trähus i två våningsplan, tvåor, treor och fyror. Förutom att det blir trähus så blir det individuell färgsättning så att husen smälter in i området.

Och det nya kvarteret – 50 hyresrätter till en beräknad kostnad av 70 miljoner – är välkommet, säger Petri Berg.

– Vi har jobbat i flera år för att få bygga nya hyresrätter som behövs eftersom det finns en bostadsbrist i centralorten. Och då har vi inflyttning till jul 2017.

Göran "Dallas" Sedwall

Göran ”Dallas” Sedwall föddes 1941 och var forward i Broberg. Hans meriter är fyra SM-guld (1963, 1964, 1976 och 1977) med Broberg, tre segrar i World cup (1975, 1977 och 1978), 57 landskamper och fyra VM-silver.

Han är stor grabb nr 128 i svensk bandy och valdes 2014 in i Bandyns Hall of Fame.

Som spelare var han den store liraren, känd för sin patenterade fint när han täckte bollen bakom sin egen rygg. En bollartist som debuterade i A-laget redan som 14-åring. Sitt smeknamn fick han efter att ha sett västernfilmen med samma namn fyra gånger samma dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.