Katia Wagner och Milan Djelevic på scen.
1 av 2
Katia Wagner och Milan Djelevic på scen. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio
Foto: Sara Lundin/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Sara Lundin/Sveriges Radio.

Granskning av Bollnäs socialtjänst prisades

1:21 min

En dokumentär som granskade socialtjänsten i Bollnäs vann på lördagskvällen ett av Sveriges finaste journalistpris. Dokumentären "Att ta ett barn" av Milan Djelevic och Katia Wagner vann en guldspade i klassen riksradio för sitt avslöjade av hur socialtjänsten felaktigt omhändertog ett barn.

– Det handlar om en pappa som inte fått möjlighet att ta hand om sitt barn, därför att en socialnämnd omhändertagit barnet på grund av brister hos mamman, säger Katia Wagner. 

– Pappan fick kämpa i tre och ett halvt år för att få hem sitt barn.

På lördagskvällen delade Föreningen Grävande journalister ut årets guldspade i klassen riksradio till granskningen Att ta ett barn.

Katia Wagner fick pris tillsammans med Ekots Milan Djelevic för dokumentären "Att ta ett barn". De skriver i sin arbetsbeskrivning att andra stora aktörer inom media tackade nej till jobbet med hänvisning till att "det rör sig om en vårdnadstvist".

Granskningen resulterade i att pappa Tobias återfick sin son och att allvarliga brister i socialnämndens hantering av ärendet kunde avslöjas.

– Det behövs en granskning av exempelvis socialtjänsten, men också andra myndigheter i landet, säger Milan Djelevic.

Nominerade i klassen för riksradio var granskningarna Taxivillkor, Fallet Sinthu och Att ta ett barn.

I klassen lokalradio var de nominerade P4 Upplands granskning Miljonsopor, P4 Jönköping för granskning av statlig tvångsvård och P4 Dalarna för Spelet bakom skid-VM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista