Efter ytterligare ett mord i länet måste polisen nu ta in hjälp utifrån och prioritera bort andra utredningar.
Efter ytterligare ett mord i länet måste polisen nu ta in hjälp utifrån och prioritera bort andra utredningar. Foto: Roger Nilsson/Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio.

Två mord, kidnappning och skjutning – polisen hinner inte med

"Har aldrig på över 20 år varit med om så många tunga utredningar samtidigt"
1:28 min

Gävleborgspolisen är just nu extremt pressad. Två mord, ett mordförsök, en kidnappning och en skjutning gör att polisen nu måste ta hjälp utifrån och prioritera bort andra utredningar.

Mikael Hedström, polisens presstalesperson, har aldrig varit med om något liknande:

– Jag har inte under mina över 20 år på polismyndigheten Gävleborg varit med om att vi har så många och tunga utredningar samtidigt.

De allvarliga brott som polisen nu utreder är ett människorov i Gävle, en skjutning i Hemlingby i Gävle kommun, ett mord i Ljusne utanför Söderhamn, försök till mord på Nygatan i Gävle och nu ytterligare ett misstänkt mord på en 83-årig kvinna i Sätra i Gävle kommun.

Utredningar av mindre grova brott måste nu skjutas på framtiden.

– Vi lär prioritera och titta i våra ärenden, och lösgöra personer som sitter med andra i vardagen väldigt viktiga brott att utreda. Brott där det finns en förväntan från allmänheten att man ska få ett besked i ganska snart. Vi får göra ett litet avbrott i det för att klara de allra grövsta brotten.

Polisen i Gävleborg får nu även förstärkning, av poliser från både Västmanland och Uppland.

– Gävle är väldigt hårt utsatt. Trots att det är hårt i Uppsala och Västerås också så måste man stötta Gävle nu.

Vilken typ av resurser flyttar man över?

– Det är personer som kan vara med i en förundersökning som förhörsledare och göra det normala, dörrknackning och förhöra folk som kan ha något att tillföra i utredningen.

Mer om Kidnappningsmordet: det här har hänt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".