Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nagris Hamidulyna från Kirigiztan bredvid sin ettåriga dotter i en av Migrationsverkets lägenheter i Marma.
1 av 5
Nagris Hamidulyna från Kirigiztan bredvid sin ettåriga dotter i en av Migrationsverkets lägenheter i Marma. Hon är rädd för vad som kan hända i fall en eldsvåda skulle sprida sig i huset. Foto: Linnea Johansson
Johan Nordin, brandingenjör inom räddningstjänsten i Gästrikland.
2 av 5
Brandingenjören Johan Nordin menar att en brand på asylboendet skulle innebära ett mardrömsscenario. Foto: Linnea Johansson
Jürgen Büttner, enhetschef på Migrationsverket.
3 av 5
Jürgen Büttner, enhetschef på Migrationsverket, säger att ett ökat brandskydd också är kostsamt. Foto: Linnea Johansson
Skylt på asylboendet i Maram säger "Non Smoking!"
4 av 5
Trots skylten om att man inte får röka på asylboendet i Maram, finns det ändå många som röker, säger Nargis Hamidulyna från Kirgizistan. Foto: Linnea Johansson
Asylboendet i Marma.
5 av 5
Asylboendet i Marma har beslutat att bara familjer får bo i lägenheterna på grund av brandskyddet. Foto: Linnea Johansson

Asylboenden saknar ordentligt brandskydd

"Ett mardrömsscenario"
1:40 min

Tre av fyra asylboenden som kommunernas räddningstjänster gjort tillsyn hos uppvisade brister, visar en granskning som Sveriges Radio gjort. Avsaknad av brandlarm, låsta eller blockerade utrymningsvägar, kan få förödande konsekvenser där många människor samlas i små utrymmen. 

Gävleborg hör inte till länen med flest upptäckta brister. Men ett högaktuellt fall finns i Marma, där räddningstjänsten och Migrationsverket haft en konflikt kring verksamhetsklassning, vilket påverkar brandskyddet. 

Nargis Hamidulyna från Kirgizistan, som bor på asylboendet med sina två barn, berättar att en tvättmaskin tidigare fattade eld i huset, och att hon är orolig för personer som röker i sängarna och sliter bort brandlarmen i asylboendet. 

– Ja, jag är rädd. Många röker och det är inte bra för barnet, säger Nagris Hamidulyna.

Hon sitter bredvid sin ettåriga dotter i soffan i en av lägenheterna. Nu får bara familjer bo här av brandsäkerhetsskäl. Tidigare fanns också ensamstående asylsökande som delade lägenhet. Men när räddningstjänsten gjorde tillsyn fastslog dem att det inte var brandsäkert att människor som inte känner varandra och inte valt det själva delar lägenhet.  

– Det blir språkförbistringar och många på platsen som behöver hjälp, säger Johan Nordin, brandingenjör inom räddningstjänsten i Gästrikland.  

– Så det är absolut ett mardrömsscenario.

Men att bara låta familjer bo i lägenheterna är kostsamt, varför det blir svårt att göra så överallt, tror Jürgen Büttner, enhetschef på Migrationsverket.

– Det skulle påverka en redan ansträngd situation när det gäller boende för Migrationsverket. Det skulle också göra att det blir mycket dyrare.

Socialdemokraten och inrikesministern Anders Ygeman menar ändå att det inte går att förbise säkerhetsrisken.

– Det var begripligt när vi hade en galopperande flyktingkris att man tog vad som helst för att ge folk tak över huvudet. Men nu måste man ta brandskyddet på sörsta allvar.   

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".