Det moderata kommunalrådet Inger Källgren Sawela fick tappa den första flaskan med vatten.
Det moderata kommunalrådet Inger Källgren Sawela fick tappa den första flaskan med vatten. Foto: Larry Forsberg/Sveriges Radio

Första flaskan med kommunalt vatten

"Ett historiskt skede för Norrlandet!"
1:26 min

Nu har de första fastigheterna på Norrlandet utanför Gävle fått kommunalt vatten och avlopp. Det är de som bor i Engesberg, Bönan och Holmudden som nu kan anslutas till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

På tisdagsförmiddagen skålade representanter från kommunen, Gästrike Vatten och boende på Norrlandet i det första kommunala kranvattnet.

Det moderata kommunalrådet Inger Källgren Sawela fick tappa den första flaskan med vatten.

– Jag känner mig stolt och glad för det har gått så himla bra. Det här är ett historiskt skede för Norrlandet. Kommunalt vatten och avlopp är bra för de boende och för hela kommunen och framför allt för miljön, säger hon.

Verksamhetsområdet för VA sträcker sig efter kusten mellan Engeltofta och Harkskär och omfattar utbyggnad till 850 fastigheter.

Innan politikerna beslutade om att Norrlandet skulle bli ett verksamhetsområde skulle de boende få betala cirka 400 000 kronor för att få kommunalt vatten och avlopp.

Nu är den genomsnittliga anläggningsavgiften i stället 170 000 kronor inklusive moms för en fastighet.

– Att vi kan göra det här möjligt betyder också att vi behöver nya fastighetsägare för att kunna finansiera den här stora investeringen. Just nu planerar vi att bygga 450 nya fastigheter, säger Inger Källgren Sawela.

Anette Nordin är en av alla boende som nu kan dricka kommunalt vatten.

– Nu är det nytt och fräscht. Det känns skönt att få ordning på tomten också efter all grävning, säger hon.

Projektet beräknas kosta 250 miljoner kronor. Under 2017 ska alla etapper vara klara för anslutning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".