Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Strömvallen
Förslaget till skyddsbestämmelser innebär att läktaren varken får rivas eller byggas om. Foto: Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges radio

Tävlingen om bostäder vid Strömvallen försenad

"Det blir en tävling"
1:23 min

En fotbollsplan bör bevaras för framtiden, och läktaren får inte rivas, flyttas eller byggas om. Det tycker de konsulter som tagit fram ett förlag till skyddsbestämmelser för Strömvallen i Gävle. Nu har länsstyrelsen lämnat över förslaget till kommunen.

Att Strömvallen har en av Sveriges allra finaste läktare är känt sedan länge och konsultrapporten föreslår inte oväntat att det ska bli rivningsförbud för läktaren.

Dessutom vill man att en idrottsplan på 45 gånger 90 meter framför läktaren ska skyddas.

Däremot blir det möjligt att bygga om läktaren invändigt. Omklädningsrummen är från 60-talet och behöver inte bevaras och plaststolarna på läktaren kan tas bort.

Konsulterna utesluter inte heller att man bygger nytt intill Strömvallen om detta inte skapar barriärer mot Gavleån.

Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott har tidigare sagt att området ska utvecklas för "i huvudsak bostäder" och att en markanvisningstävling ska anordnas.

– Hittills har vi tagit miljöprover och utrett geotekniken, framför allt i slänterna mot Gavleån. Länsstyrelsen har tittat på hur läktaren kan bevaras och vi ska titta mer på vilka hänsyn vi ska ta utifrån riksintresset för kulturmiljö, säger Viveka Sohlén på Gävle kommun som utreder förutsättningarna för att bygga bostäder intill Strömvallen.

Först när utredningen är klar kan man utlysa markanvisningstävlingen.

– Det blir en tävling, men jag kan inte säga när, säger Viveka Sohlén. 

Men läktaren ska vara kvar?

– I mitt uppdrag är det väldigt tydligt att läktaren ska vara kvar, säger planarkitekt Viveka Sohlén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".