Jimmy Lindgren från Gävle skriver tv-serier och böcker
Jimmy skriver både tv-serier och böcker, här med sina böcker om Säpo-agenten Nicholas Warg. Foto: Privat

Jimmy från Gävle skriver framtidens serie-succé

"Vi sitter i ett rum och bara pratar i två månader"
1:47 min

Manusförfattaren Jimmy Lindgren från Gävle sitter just nu i ett så kallat writers room och mejslar fram en tv-serie för SVT. Vi ringde upp honom för att få tips om hur man egentligen gör för att skriva en tv-serie.

Många är vi som förväntansfullt ser fram emot nästa avsnitt av vår favoritserie. Men hur skriver man en tv-serie? Författaren och manusförfattaren Jimmy Lindgren från Gävle har svaret. Han sitter just nu ett så kallat writers room och hittar på en serie som han och hans författarkollegor hoppas bli SVT:s nästa stora tv-succé. 

– Vi är en grupp på fem författare som sitter i ett rum i två månader där vi pratar fram hela säsongen, berättar Jimmy Lindgren.

Tillsammans betar författargruppen av hela säsongen, och benar ut på minst möjliga nivå vad varje avsnitt ska handla om. Sedan går de iväg var för sig och skriver de olika avsnitten. Att sitta i writers room, eller så kallas författarrum är ett relativt nytt sätt att jobba på i Sverige, medan amerikanska serier ofta skrivs på det här sättet.

– Fördelen är att man hela tiden ifrågasätter sina idéer och måste backa upp och vässa sina dem hela tiden, säger han.

Jimmy Lindgren har också tillsammans med sin skrivpartner Peter Lindmark skrivit böcker om Säpo-agenten Nicholas Warg , och den andra delen i en serie på fler böcker, kom ut förra veckan. Jimmy försöker alltid få Gävle på ett eller annat sätt när han skriver och i den senaste boken utspelar sig några scener i Andersberg.

– I den tv-serien vi skriver på nu så ska det vara två poliser från två olika städer och då har jag föreslagit att en av poliserna kan väl vara från Gävle. Man måste ju alltid slå ett slag från sin hembygd, jag kämpar för det, men det är inte alltid jag som har slutordet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".