Juristen Cecilia Drech har fått i uppdrag att gå igenom kommunens alla anmälningar om svartbyggen som lagts på hög.
Juristen Cecilia Drech har fått i uppdrag att gå igenom kommunens alla anmälningar om svartbyggen som lagts på hög. Foto: Petter Barrling

Juristen: I värsta fall måste man riva

"Många vet inte om att de behöver bygglov"
0:19 min

I brist på bygglov kan fastighetsägare i värsta fall behöva riva eller åka på en avgift. Vanligast är att man inte är medveten om att nya bebyggelser behöver bygglov. I andra fall har man inte vetat om att fastigheten som man köpt saknar tillstånd. Det framkommer när kommunen nu börjat beta av högen med outredda tillsynsärenden. 

Det berättar Cecilia Drech, en av de projektanställda som i kommunens räkning granskar alla anmälningar om svartbyggen. De har samlats på hög under flera år och när det var som värst fanns 230 outredda tillsynsärenden.

Men nu har man alltså börjat beta av högen. 

Kommunen får in anmälningar, anonyma eller av personer som har en granne som byggt någonting nytt. 

– Det första vi gör är att vi öppnar upp anmälan, sen skickar vi ett brev till fastighetsägaren om att man ska ut och kika i fall det kan vara ett potentiellt svartbygge, säger Cecilia Drech. 

För att kunna bevisa någonting måste juristerna åka dit för att mäta och ta kort.

I huvudregel behöver alla fastigheter bygglov, men det finns undantag för vissa en- och tvåbostadshus, berättar Cecilia Drech.

– Men undantagen har också undantag, till exempel finns begränsningar för hur nära man får bygga sin granne. Det smartaste är att man kollar på bygglovsavdelningen först, säger hon. 

Det vanligaste är nämligen att folk inte vet om att det behövs bygglov. 

– Och då blir det bara en onödig process och kostnader, säger Cecilia Drech. 

Kommunen har skyldighet enligt lag att granska alla uppgifter som kommer tillkänna, och är därför skyldiga att utreda alla anmälningar, även om de görs anonymt.  

– Det är bra att man anmäler, för det är ju fel om några kommer undan utan att betala, för det handlar ju ändå om några tusenlappar för att få bygglov och det är ju orättvist mot de som betalar. 

Men hur kommer det sig att det är en jurist uppdrag att kolla på det här?

– Själva tillsynsdelen är väldigt juridiskt. Om det går vidare till bygglovsprövning går det vidare till bygglovshandläggare, säger Cecilia Drech. 

Efter tio år blir en illegal byggnation preskriberat. Men det kan ändå påverka din möjlighet att köpa bygglov senare. Och vid en senare försäljning kan det också bli problem. 

Hör hela intervjun med Cecilia Drech nedan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".