Hon blir årets yrkeskvinna

6:45 min

Tandläkaren och forskaren Mary Hägg från Hudiksvall har uppfunnit en munhantel som hjälpt tusentals människor som haft svårt att svälja. Hennes forskning under nära två decennier har uppmärksammats långt utanför landets gränser, och nu utses hon till årets yrkeskvinna. 

Priset Årets Yrkeskvinna i Sverige delas ut av Business and Professional Women, BPW, som arbetar för att stärka kvinnors roll i yrkeslivet och livslångt lärande.

Tidigare vinnare är bland annat Kronprinsessan Victoria, Gudrun Sjödén, och Maud Olofsson.

Men i år var det Hudiksvallsbon Mary Häggs tur. 

– Jag fick veta det i fredags och det kändes oerhört hedrade att blivit invald i den här begåvade gruppen av kvinnor. Jag är glad, förvånad och rörd, säger Mary Hägg. 

Hon är utbildad tandläkare, men blev snart intresserad av sväljfunktionen. Att ha problem med sväljfunktionen klassas som världens största funktionshinder, och i Sverige är cirka två miljoner drabbade, berättar Mary Hägg.

Därefter kom hon på en idé som senare utvecklades till en medicinteknisk produkt, vilken rehabiliterar sväljfunktionen, och som hjälper människor med problem med snarkning och andningsuppehåll samt förlamning i ansiktet.  

Produkten, som underlättat för personer över hela världen, har blivit patenterad och skyddad.

Men karriären började sent och som medicindoktor disputerade hon först 2007. 

– Jag är ju ändå av den äldre kategorin som började forska sent. Men i och med den här utmärkelsen bevisar det att det går ändå, säger Mary Hägg. 

Hon menar att priset också innebär att vara en förebild för andra kvinnor, och att det stöttar andra kvinnor att utvecklas.