Akuten i Gävle och en ambulans
Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

PRO kritiserar regionpolitiker: Spelar rysk roulett med våra liv

"Jag är oerhört förvånad"
0:35 min

PRO kräver att det görs en konsekvensanalys när det gäller beslutet kring ambulansfrågan. Att de styrande politikerna inte river upp beslutet om jour är mycket förvånande menar PRO. 

- Jag är förvånad, oerhört förvånad att inte regionråden backar bandet, säger Stig Edvinsson, vice ordförande i Hamrånge PRO.

Men vad menar du är fara med det här beslutet? 

– Vi har E4:n som går genom länet med trafikolyckor och det krävs omedelbara snabba utryckningar med kompetent personal. Det framkommer nu att politikerna inte kan garantera det, förrän framåt hösten, säger Stig Edvinsson.

Sjukhusledningen tog tidigare beslutet att införa jourtjänstgöring under nattetid för ambulanspersonalen. Mellan 23.00- 07.00 så får personalen övertid när man är ute på uppdrag, men under övrig tid så får personalen jourersättning.

Ett beslut som innebär att Region Gävleborg sparar 4.5 miljoner kronor. Beslutet har kritiserats och lett till en personalflykt. Omkring 30 anställda inom ambulansen har sagt upp sig. Om en personalbrist uppstår inom ambulansen så kan patientsäkerheten vara hotad. 

– Då spelar man roulett med människoliv, säger Stig Edvinsson

Jouravtalet infördes i april i år. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".