Hälsingestintan använder sig av långa djurtransporter, trots att man marknadsför sig som ett slakteri utan onödiga transporter.
1 av 2
Hälsingestintan använder sig av långa djurtransporter, trots att man marknadsför sig som ett slakteri utan onödiga transporter. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio.
Hälsingestintans hemsida före och efter vår granskning. Under fliken "press" finns också längre förtydligande.
2 av 2
Hälsingestintans hemsida före och efter vår granskning. Under fliken "press" finns också längre förtydligande. Foto: Skärmdump.

Hälsingestintan transporterade tjurar 18 mil före slakt

"Vill inte dölja något"
2:46 min

Järvsöföretaget Hälsingestintan marknadsför sig som ett slakteri utan onödiga transporter. Men P4 Gävleborg kan i dag avslöja att företaget transporterar djur i mer än två timmar före slakt. 

Järvsöföretaget Hälsingestintan har rönt stor uppmärksamhet Sverige och också i Europa med sitt mobila slakteri. På hemsidan beskriver man verksamheten med världsnyheter som satt en ny standard för hantering av kött:

"Ett rullande stressfritt slakteri som söker upp djuren på gården, utan onödiga transporter."

Så här förklarar Britt-Marie Stegs, ägare och grundare, själv: 

– När djur står på en djurtransport i kanske några timmar, det är en ny miljö där de möter nya djur. De kommer in i en ny lokal där de aldrig varit tidigare. Där kanske de övernattar. Det höjer stressnivåerna på djuren, det är bevisat av forskare.

I de fall transporter av djur sker till det mobila slakteriet gäller följande enligt Britt-Marie Stegs.

– Ungefär en halvtimme, en mil eller några kilometer är det det handlar om. 

Men när P4 Gävleborg granskar livsmedelsföretaget så visar det sig att Hälsingestintan genomför slakt som rimmar illa med den bild de förmedlar till allmänheten.

Köttbonden Kjell Olsson i Älvkarhed utanför Alfta har sålt tjurar till Hälsingestintan.

– Det var sex stycken, som de hämtade en fredag tror jag att det var. Sedan skulle de till Österfärnebo. 

17 juni 2015 åker sex tjurar transport i 18 mil innan de lastas av i Österfärnebo där de får stå över natten.

Det är långt ifrån ägaren Britt-Marie Stegs resonemang om stressfri slakt – och djurtransporter från granngårdar på max 30 minuter.
Dagen efter transporten slaktas tjurarna.

Hur vanligt är det att ni transporterar djur i 18 mil?

– Det är inte vanligt. Det vanligaste är att bonden kör djuren själv. Vi försöker göra det så kort som möjligt. Det kanske inte har varit så alla gånger. Det är en resa vi gör för att göra det bättre och bättre, säger Britt-Marie Stegs. 

Britt-Marie Stegs försvarar sig med att hennes företag aldrig påstått att de inte genomför slakt efter djurtransporter längre än 30 minuter. Samma dag ringer det i telefonen.

– Man kunde nästan tro att du trodde att vi ville dölja något. Men det vill vi absolut inte, säger Britt-Marie Stegs.

Hälsingestintan har nu gjort ändringar på sin hemsida. I texten skriver de att det finns ett mindre sortiment av kött där djuren har åkt transport, men att målet är att bara sälja kött från djur som sluppit transporter.

– Med anledning av att du ställde de frågorna kände vi att vi ville förtydliga på vår hemsida. Så det gjorde vi på en gång. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".