Skarv ska störas
Det är fel att skrämma häckande skarv menar Sveriges Ornitologiska Förening. Foto: Yves Logghe /AP/TT

Kritik mot att skrämma häckande skarv med gasolkanon

"Det här förvärrar problemen med skarv"
1:03 min

Det är förödande att skrämma häckande skavar med gasolkanon på två öar utan för Skärså i Söderhamn. Det menar Sveriges Ornitologiska Förening som tycker att Länsstyrelsen i Gävleborg, som fattat beslutet om skrämseln, borde polisanmäla sig själva.

– Många av skarvarna kommer att överge de här öarna och etablera sig på andra öar, alltså närmare människor, säger Anders Wirdheim, pressansvarig på Sveriges Ornitologiska Förening, och fortsätter:

– Jag tror att risken är ganska stor att man med de här åtgärderna förvärrar de problem som man tycker sig uppleva med skarv. 

Det var den 20 april i år som Länsstyrelsen beviljade Skärså Fiskarförening att med hjälp av gasolkanon skrämma bort skarvar från öarna Vitoren och Tvågranskär i Söderhamns kommun.

Men när beslutet fattades hade ett stort antal av skarvarna redan lagt ägg, enligt Sveriges Ornitologiska Förening.

– Det här kommer att skickas vidare till den överprövande instansen som är Mark- och miljödomstolen, säger Elina Eriksson, handläggare på Natur- och viltenheten på Länsstyrelsen.

Men har ni tagit hänsyn till skarvens häckningsperiod?

– I beslutet har vi tydligt skrivit att skrämsel inte får ske om skarven har gått i häckning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".