Personer som bär hoodjackor som det står "Soldiers of Odin" på.
Soldiers of Odin startade i Finland. Foto: Minna Raitavuo

Rasism och sexism i Soldiers of Odin Gävleborg

"Medborgargarden skapar mindre trygghet - inte mer"
1:31 min

Stödet för gruppen Soldiers of Odin, som har högerextrema kopplingar, har ökat kraftigt på sociala medier i Gävleborg. Aftonbladet publicerar i dag en lång artikel om Gävle-gruppen, där de följt med under en av deras nattvandringar.

Det var under medlemsrekryteringen i mitten av februari som reportrarna gick med i gruppen, utan att berätta att de var journalister.

En av dem var Lisa Röstlund från Gävle. 

– Det här är ju en organisation som är väldigt hierarkisk och sluten. Det finns bara en talesperson som pratar med media. Alla andra ska ha locket på. Och med tanke på att det är en starkt växande rörelse som är ett medborgargarde som befinner sig i det offentliga rummet så såg vi det som legitimt att använda den här metoden som annars är kontroversiell, säger Lisa Röstlund. 

Gruppen startade ursprungligen i oktober i fjol av en finsk nazist. I Sverige dök de upp först i Stockholm, berättar Lisa Röstlund.

Hon ser en problematik i att många av medlemmarna själva begått brott, och att medborgargardets närvaro skapar otrygghet, i stället för trygghet, som de utger sig för att vilja.

– Folk blir rädda av deras närhet. Och i kombination med att många av medlemmarna och av supportrarna och deltagarna i patrulleringarna är dömda för våldsbrott så kan man ju se att de har en historik av dålig impulskontroll. Och ska en grupp sådana personer vandra ute på gatorna och säga sig stävja bråk och brott så kan det ju bli problematiskt, säger Lisa Röstlund till P4 Gävleborg.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".