Digitala valutan Bitcoin. Foto: Mark Lennihan/TT.
Bilden tagen i samband med en konferens i New York om Bitcoin. Foto: Mark Lennihan/TT.

Han påstår sig vara Bitcoins skapare

"Visar det sig att han är ett arsle så är det inte lika roligt"
0:24 min

I dag publicerade brittiska BBC en intervju med en man från Australien, vid namn Craig Wright, som säger sig vara skaparen av den digitala valutan Bitcoin. Men experter och Bitcoincommunityn är tveksamma.

Bitcoin är en valuta som skapats genom kodade regler som gör att varje person kan vara med och styra ekonomin och valutan.

Valutan har seglat upp som en utmaning mot det valutasystem som vi har i dag. Flera affärer runt om i världen har börjat använda Bitcoin som betalmedel och det finns även enstaka bankomater.

Tanken är att transaktioner ska ske direkt mellan användarna av valutan, utan mellanhänder såsom banker. Valutan kan omvandlas till etablerade valutor som till exempel svenska kronan.

Men valutan har också ifrågasatts efter rapporter framkommit om att den använts för att bedriva handel med exempelvis droger och vapen på nätsidor som ligger utanför sökfunktionerna, på "djupwebben". 

Valutans skapare har varit hemlig och använt sig av pseudonymen Satoshi Nakamoto, men nu träder alltså en australiensisk man fram och påstår sig vara skaparen, vilket har skapat starka reaktioner.

– Det finns ju många frågetecken kring vem som är skaparen av Bitcoin, det har varit en stor fråga sedan 2008 när Bitcoin kom. Nu har den här Craig Wright påstått att det är han, det är fortfarande inte bekräftat. Nu finns det ju några stora namn inom Bitcoinvärlden som säger att det är han, säger Jonathan Jogenfors, som forskar om säkerhet kring Bitcoins på Linköpings Universitet.

Vad tror du personligen om det här?

– Det finns mycket som talar för det, jag har själv inte hunnit analysera det men jag är försiktigt positiv till att det är han.

Men Mats Henricson, ordförande i Svenska Bitcoinföreningen, är av en annan mening.

– Från början var jag 20 procent skeptisk, nu är jag 50 procent skeptisk. Folk har tittat på sätt där han påstår att han kan bevisa det här, och det är mycket tveksamt. Det är "fishy" skulle jag säga.

Varför skulle han felaktigt säga att det är han som är skaparen?

Han kan ha en agenda, ett projekt. Om folk tror att han är Natoshi så får han en enorm plattform för ett projekt han håller på med.

Skulle du bli besviken om det visar sig att det är han som är skaparen?

– Legenden Satoshi är väldigt cool. Jag har varit med i den här svängen i över fem år, det är en rolig legend. Om det kommer fram att det är han och han visar sig vara ett arsle, då är det inte lika roligt längre så vi får se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".