Peter Lindberg och kollegan Dennis Åsberg.
1 av 2
Peter Lindberg och kollegan Dennis Åsberg. Foto: Ocean X Team/Pressbild.
Den sjunkna ubåten utanför Stockholm, som alltså sjönk för 99 år sedan.
2 av 2
Den sjunkna ubåten utanför Stockholm, som alltså sjönk för 99 år sedan. Foto: Foto: Ocean X Team/TT.

Gävledykare får inte bärga rysk ubåt

"Jag blir lite besviken"
0:49 min

Den tidigare Gävlebon och dykaren Peter Lindbergs företag får inte bärga vraket från den ryska ubåt som hittades på havsbotten i Norrtälje skärgård förra året.

Ubåten "Som" förliste efter en kollision 1916. Vrakletarföretaget har begärt om ensamrätt till bärgning, men Länsstyrelsen i Stockholm anser inte att ubåten är att betrakta som övergivet gods.

– Jag blir lite besviken men inte förvånad heller, det är på en diplomatisk nivå och det är väl lite känsligt. Vi kommer att gå vidare, nästa instans är Sjöfartsverket, säger Dennis Åsberg är delägare.

Varför vill ni ta upp den här ubåten?

– Den är unik, den är i otroligt fint skick. Det är den första i den serien och den vi vill placera på ett museum i Ryssland. Jag är lite förvånad över att ryssarna inte är mer medgörliga, det här blir ju ett minnesmonument, säger Dennis Åsberg.

Det har ju spekulerats i att det finns människokroppar kvar i den här ubåten, borde den inte betraktas som en grav?

Absolut men vi tycker att det är viktigt också att bevara historien och det här behöver skötas på ett seriöst och etiskt bra sätt och det ska vi se till att göra, säger Dennis Åsberg är delägare.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".