Ambulans på uppdrag (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Stockholms läns landsting kritiserar ambulansläkarens dubbla uppdrag

AISAB:s vd: "Ingen bra situation"
0:58 min

En ambulansöverläkare i Region Gävleborg jobbar totalt 125 %, med uppdrag både i Stockholms län och Region Gävleborg samtidigt.

Åke Östman, som är vd på AISAB, ambulanssjukvården i Storstockholm, tycker inte att det är en bra situation.

– Den information jag har fått är att det var 50 % i Gävleborg, så att det tillsammans med AISAB skulle bli heltid. Jag tycker inte att det är en bra situation att det är 125 % arbetstid ihop, säger han.

Uppgifterna har framkommit i en granskning som P4 Gävleborg har gjort. I Gävleborg har ambulansöverläkaren kritiserats för att den stora övertiden gjort henne otillgänglig. Hon uteblir från utbildningar och är svår att nå på telefon. 

Överläkaren jobbar 75 % i Region Gävleborg och halvtid i Stockholm, någonting som man från AISAB:s sida alltså inte fått någon information om.

AISAB:s vd Åke Östman framhåller också att den här stora övertiden i två olika regioner kan vara riskabel.

– Det handlar om tillgänglighet och om personalens möjlighet att kunna diskutera saker och ting med ambulansläkaren, till exempel. Vi vill ju vara säkra på att få 50 % av den här tiden.

P4 Stockholm har försökt nå ambulansöverläkaren för en kommentar, dock utan framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".